Juiste plaatsing van ventilatie-en verneveling systeem

Runderen hebben net als andere warmbloedige dieren een constante lichaamstemperatuur. Hoogproductieve melkkoeien, die veel lichaamswarmte produceren, zijn in hun comfortzone bij een temperatuur tussen – 4 tot +18 °C. Wanneer een koe langere tijd de lichaamswarmte niet goed kwijt kan, spreken we van hittestress. Vooral hoogproductieve dieren zijn gevoelig voor hittestress omdat ze veel warmte produceren. Om minder warmte te produceren, gaan ze minder vreten en worden minder actief waardoor o.a. de melkproductie daalt. Het plaatsen van ventilatoren en verneveling is vaak de basis om dieren af te koelen in de stal. Echter het plaatsen van ventilatie-en verneveling is heel bedrijfs-en stal specifiek. Belangrijk is dat er zoveel mogelijk verse lucht wordt binnen getrokken. Bij melkvee blijkt de meest efficiënte plaatsing van ventilatoren in breedterichting en boven de ligboxen. Door het binnen trekken van verse lucht bereik je dat koeien de benodigde uren van 12 - 14 uur per dag rusten voor o.a. een betere doorbloeding van het uier, herkauwen en ontlasting van klauwen. 

Anema Holland
Foto

Effect van onjuiste plaatsing ventilatie: 

Wanneer ventilatoren onjuist geplaatst zijn vindt er verstoring plaats van verse luchttoevoer. Onjuiste posities van ventilatoren zijn o.a. bij muren, dode hoeken en een verkeerd ingestelde blaasrichting die de luchttoevoer kunnen verhinderen. Voornamelijk bij dode hoeken en een verkeerde blaasrichtingzal er een ophoping ontstaan van o.a. ammoniak-en andere gassen. Gevolg hiervan is dat koeien bepaalde ligplaatsen zullen vermijden en dit verhindert het aantal gewenste lig-uren van 12 - 14 uur per dag. 
 

Juiste plaatsing ventilatoren: 

Afhankelijk van de ligging en vorm van uw stal zal er gekeken worden naar de meest effectieve plaatsing van de ventilatoren.

Offerte aanvragen

Wordt jij één van onze klanten? Dan geniet je naast kwalitatieve producten van persoonlijk contact. Maken wij een afspraak, dan komen wij die na. Ook als het gaat om levertijden en installatie-afspraken bij ventilatie. Wat kunnen wij voor u doen?

Offerte aanvragen

Persoonlijk contact, korte lijntjes & eerlijke prijzen

Wordt jij één van onze klanten? Dan geniet je naast kwalitatieve producten van persoonlijk contact. Maken wij een afspraak, dan komen wij die na. Ook als het gaat om levertijden en installatie-afspraken bij ventilatie. Wat kunnen wij voor u doen?

Vrijblijvende offerte aanvragen

Werken bij Anema is iedere dag een feestje. Ik zorg ervoor dat alles op tijd bij de installateurs komt zodat zij hun werk kunnen doen. Om onze grote voorraad in het magazijn overzichtelijk te houden is soms een uitdaging maar ik zorg altijd dat het af is voordat ik naar huis ga.

Sander

sander

We werken al lang samen met Anema. Douwe denkt altijd mee, is vriendelijk in omgang en komt zijn afspraken na. De kwaliteit is super én het past binnen ons budget. Anema heeft wat ons betreft ook echt de gunfactor.

M. Rijkers, Koepon

sander

We hadden te maken met verouderde verlichting in onze stal en met een nieuwe stal in het vooruitzicht, was het tijd voor een upgrade. We zaten op dat moment op een dood spoor tot wij Douwe tegenkwan, hij had die 'speciale lampen die we nergens anders konden vinden'. Douwe bood ons een luisterend oor en vooral een oplossing voor ons probleem.

Jan van der Zijl

sander