Het belang van lichtlengten bij rundvee

TNO en WUR hebben het belang van licht in rundveestallen al langer vastgesteld. Toch is het aanschaffen van de juiste verlichting hierin vaak ‘een bijkomstigheid’ en wordt er gelet op o.a. kosten ipv de (wetenschappelijke) voordelen van goede verlichting en de invloed hiervan bij rundvee.

Slechte verlichting of donkere hoeken in de stal beïnvloeden het koeverkeer nadelig. Een koe detecteert alleen contouren. Scherp zicht hebben ze frontaal en dan alleen als ze stilstaan wat overschakelen van dichtbij naar ver of van licht naar donker niet mogelijk maakt. Daarom is het voorkomen van schaduw in en rond de stal erg belangrijk voor een soepel koeverkeer.

Het lichtniveau is ook van belang voor de hormoonhuishouding van rundvee. Het lichtniveau beïnvloedt de hormoonprocessen zoals groei, ontwikkeling, productie, gezondheid, weerstand en vruchtbaarheid. Bij melkvee komt de vruchtbaarheidscyclus na afkalven sneller op gang bij langere daglengten. Bij langere daglengten speelt melatonine een belangrijke rol. Zodra het koeienoog daglicht waarneemt, wordt de aanmaak van melatonine geremd. Hierdoor komt bij langere daglengten overdag een lagere en ’s nachts een hogere bloedspiegel van melatonine voor. Dit process is een belangrijk aspect bij de aanmaak van het follikel, ovulatie en de ontwikkeling van het gele lichaam. 

Conclusie: 
De juiste verhouding van daglengten (bij voorkeur 16 uur) en nachtlengten (minimaal 6 uur/dag) resulteert in snellere aanmaak van het follikel bij rundvee. Hierdoor wordt de detectie van tochtigheid bij het dier sneller waargenomen. Het follikel zal zich beter ontwikkelen, minder inseminaties zullen nodig zijn en zal er een kortere tussenkalftijd plaatsvinden.

Anema Holland

Offerte aanvragen

Wordt jij één van onze klanten? Dan geniet je naast kwalitatieve producten van persoonlijk contact. Maken wij een afspraak, dan komen wij die na. Ook als het gaat om levertijden en installatie-afspraken bij ventilatie. Wat kunnen wij voor u doen?

Offerte aanvragen

Persoonlijk contact, korte lijntjes & eerlijke prijzen

Wordt jij één van onze klanten? Dan geniet je naast kwalitatieve producten van persoonlijk contact. Maken wij een afspraak, dan komen wij die na. Ook als het gaat om levertijden en installatie-afspraken bij ventilatie. Wat kunnen wij voor u doen?

Vrijblijvende offerte aanvragen

Werken bij Anema is iedere dag een feestje. Ik zorg ervoor dat alles op tijd bij de installateurs komt zodat zij hun werk kunnen doen. Om onze grote voorraad in het magazijn overzichtelijk te houden is soms een uitdaging maar ik zorg altijd dat het af is voordat ik naar huis ga.

Sander

sander

We werken al lang samen met Anema. Douwe denkt altijd mee, is vriendelijk in omgang en komt zijn afspraken na. De kwaliteit is super én het past binnen ons budget. Anema heeft wat ons betreft ook echt de gunfactor.

M. Rijkers, Koepon

sander

We hadden te maken met verouderde verlichting in onze stal en met een nieuwe stal in het vooruitzicht, was het tijd voor een upgrade. We zaten op dat moment op een dood spoor tot wij Douwe tegenkwan, hij had die 'speciale lampen die we nergens anders konden vinden'. Douwe bood ons een luisterend oor en vooral een oplossing voor ons probleem.

Jan van der Zijl

sander